REKLAM

3 Haziran 2014 Salı

KARAGÜMRÜK'dür İstanbul .

KARAGÜMRÜK'dür İstanbul .


Karagümrük, 29 Mayıs 1453 Salı sabahı Osmanlı Ordularının bugün ki Edirnekapı girişini açmaları sonucu, Fatih Sultan Mehmed ve Ordularının İstanbul'a girip ilk ayak bastığı bölgede yeralır. İstanbul'un fethinin ardından Osmanlı İmparatorluğu'nun en ünlü Külhanbeyi olan Kara Davud yönetiminde bölgeye giriş çıkışlar ve gümrük işlemlerinin kontrol edildiği bir geçiş bölgesi olarak kullanılan Karagümrük, aynı zamanda İstanbul'daki ilk Türk semtidir..




Sağdaki tarihi eser, çocukluğumuzdan itibaren, uzun yıllar önce Verem Savaş Dispanseri, daha sonra da Sağlık Ocağı olarak hizmet veren, günümüzde bu hizmetine son verilip, bir vakfa kiralanan büyük usta Mimar Sinan'ın eseri olan ve dönemin Sadrazamı Semiz Ali Paşa tarafından yaptırılan ''Semiz Ali Paşa Medresesi''dir.


Semiz Ali Paşa Medresesi'nin yanında görülen beyaz renkli bina, Karagümrük'lü, Fenerbahçe'de ve Milli Takımda da oynamış Naci abimizin ailesinin ekmek fırınıydı..

Biraz daha ileride Bayrağımızın dalgalandığı bina, Demokrat Parti'nin Vatan Cephesi Binası..Daha sonra Karagümrük'ümüzün Kulüp binası oldu..Günümüzde de İş Bankası'nın olduğu bina..

Ve biraz daha ileride de, büyüklerimizin elleriyle, tırnaklarıyla futbol sahası haline getirdikleri ''Karagümrük Arena'

NOT : Fotoğraf, Adnan Menderes Dönemi Yol Genişletme ve İstimlak Çalışmalarını Yansıtmaktadır - 1959 -


HABER : Atilla KORNİK .

Medrese İstanbul ili Fatih ilçesinde bulunmaktadır. Osmanlı vaziriazamlarından Semiz Ali Paşa (Cedid Ali Paşa)’nın Mimar Sinan’a yaptırdığı Medrese Mimar Sinanın inşa ettiği diğer medreselerin aksine, bir külliyeden bağımsız olarak inşa edilmiştir. Süleymaniye medresesi plan şemasına benzeyen medresenin odaları dikdörtgen planla medresenin avlusu etrafında u şeklinde dizilmiştir. Medrese hücreleri toplamda 15 oda olarak yapılmıştır. Duvarları almaşık duvar örgüsüyle yapılmış çatı bölümü kurşun kaplamadır. Eski orjinal girişi değiştirilen medreseye fevzi paşa caddesine bakan yeni bir giriş açılmıştır. Semiz Ali Paşa Medresesi günümüze ulaşana kadar çok sayıda onarım çalışması geçirmiştir. Bu çalışmalar sonucu Medrese özgün plan şemasını yitirmiştir. Vakıfların mülkiyetinde olan Semiz Ali Paşa Medresesi İstanbul Verem Savaş dispanseri olarak hizmet vermektedir. Medreseye ulaşım Edirne kapı yolundan Fatih güzergahına gidiş hattı üzerinde olup. Fatih Sultan Mehmet Camii’ne gelmeden 150m önce yolun sol bölümünde yer almaktadır.


BİLGİ : M. Şevket ATALAY






Hiç yorum yok :