Yıllardır özlemle dısarıya bakardık neden bizimde böyle degil diye . Altyapı desen çalışırlar , A takım düzeyi desen profesyonel taktik idmanlar ve bilinçli bi oyun sistemi vardı dışarıda öyle degilmi ? Mesela belki gencim 24 yaşındayım ama ben yıllardır bilmem KARAGÜMRÜK Klübünün kemik kadroyu korudugunu onu bırakın futbolcu piyasasına adınız yazdıgını . Biz her sezon başında bir kadro duyardık o kadroyu ezberleyene kadar kadro tamamıyla degişmiş olurdu . Her sene bir idolümüz olurdu . Yasin MARKAL mı dersin İshak TOPÇU mu dersin Erbil,Mithat,İskender,Cihat ve daha hatırlayamadıklarım . Şimdiye bakıyorumda daha sezonun ilk hamlesi kadroyu korumak oldu . Hangisini sayalımki . Panter İsmailimi ? Yoksa defansa duvar ören Cihan ile Cankurt umu yada Halilemi geçelim yoksa Mehmet den mi başlıyalım yok yok Recep diyelim yada Arif olsun ... Ne güzel 1 tane adamımız yok adam gibi adam yaklaşık 15 futbolcumuz var ... Piyasada adımızda var . Adımız var dediysek yıllardır var ama Transfer piyasasında yoktu ... Peki başka bir şey sorucam kaç kişi gitti hiç altyapı idmanını izledi ? Altyapı iyi yolsa kondisyon egitimi , taktik çalışması , fizik , zeka , çocuklarda herşey var gelişiyorlarda . Şöyle diyeyim . BİR NESİL GELİYOR Kİ SORMAYIN ...
Alttaki makalede Türk Futbolu altyapısının ne durumda olduguyla alakalı bir makale . Gerçekten iyi durumdayız . Makaleyi okumanızı tavsiye ederim .
Belki yönetim görmeyecek bu yazıyı ama genede yazmadan geçemiyecem . İYİ Kİ VARSINIZ .
Batuhan ERGÜVEN - ARNAVUT
Yıllardır Türk futbolundaki en büyük sorun nedir diye soracak olsanız tek bir cevap veririm.
Altyapı….
Neden altyapı, her konuda her alanda olduğu gibi futbolda da altyapı sağlam olmazsa başarı olmaz., olsa da geçici başarılar olur.
Kulüplerimiz zaman zaman altyapıdan yetenekli yıldız adayı futbolcular çıkartıyorlar.
Ama sadece futbol yetenekleri gelişmiş futbolcu bulmak mıdır altyapı acaba.
Dünyada alt yapısıyla ünlü kulüplerin başında Hollanda takımı Ajax gelir. Her ne kadar son yıllarda başarılarından dolayı Barcelona daha ön planda olsa da Hollanda temsilcisi, daha uzun yıllar bu konuda söz sahibi.
Türkiye’de durum ne?
Geçmiş yıllarda Beşiktaş daha alt yapıya önem veren bir konumdaydı. Kolej takımı ünvanı da o yıllarda takılmıştı Beşiktaş’a... Ama her gelen yönetim kendi tarzını ortaya koyduğu için süreklilik olmadı.
Çok göze batmasa da en istikrarlı takım bu konuda Galatasaray galiba.
Türk futboluna sayısız yıldız yetiştiren Galatasaray yine son yıllarda alt yapıdan bir çok yıldız çıkardı.
4 büyüklerin dışında Anadolu kulüplerinden de yetişen yıldız oyuncularımız var. Ama mantalite ve eğitim olarak tam da Avrupa düzeyinde futbolcu yetiştiremiyoruz.
Bunun bir çok nedeni var tabi ki...
Başlıca birkaç ana soruna değinirsek şöyle sıralayabiliriz:
Sadece futbolcu yetiştirme düşüncesi ile insani vasıfları es geçmemiz, eğitim eksikliği, lisan eksikliği ve çok çabuk yıldız yapıp bir anda para, şöhret ve medya gazı yetişen az sayıda yıldızın önündeki en büyük engeller.
Pazar büyük ama çok dikenli bir yol şöhret.
Burada aslında elimizde çok doğru örnekler varken onları örnek alması gerekenler işin kolayına kaçıp yıldız yaratmak varken yurdumuzun paralarını çarçur ederek emekli şöhretleri getirmeyi daha kolay yol buluyorlar.
Alman Milli Takımında oynayan Türk futbolcularımızı görünce üzülmemek elde değil. 74 milyonun içinde ne Mesut’lar, ne Hamit’ler, ne Nuri’ler var ama Almanlar disiplinli, eğitimli ve herşeyi kanıksamış futbolcular yetiştiriyor. Bizde ise 20’sinde şöhret olan bir çok unutulmuş yıldızı geride bırakmanın hüznü var.
Peki ne yapmalı?
Biraz özveri, bolca eğitim, araştırma, disiplin ve yetenekli gençleri çıkartacak eğitimli hocalar…
Bu kadar doğru bir arada olunca zaten başarının gelmemesi imkansız!
İnşallah bundan sonraki yıllarda milli takımımızda tamamı Türk takımlarında eğitimini almış, yabancı dili olan, eğitimli, disiplinli, başarı basamaklarını hazmetmeyi öğrenmiş futbolcularımızı alkışlama imkanımız olur.
Yoksa sadece uluslararası turnuvalara dışardan bakmaya devam ederiz ...
Tacettin ÇELİK